Mar14th

Fortsättning på väskkursen hos Agneta

by 

Den här kursen var sista delen samt avslutning för den tidigare påbörjade kursen med samma deltagare. Tanken första dagen var att ägnas åt att färdigställa allas påbörjade väskor och andra dagen ägnas åt att lära oss lindningstekniken.

Fredagen den 27/11 samlades vi, jag Sirpa Nyqvist från Stenkullen, Madelene Fredriksson från Lindköping och Kicki Nordin från Sala i Agnetas verkstad i Västerås vid Mälarens strand. Vi började med välkomstkaffe och samtidigt gick vi igenom vad vi hade kvar att göra med våra väskor. Det visade sig att både Madelene och Kicki var klara med sina väskor men det var inte jag. Vi bestämde att börja med att lära oss lindningsteknik. Vi skulle ta med oss hemifrån, tunna läderremsor, rundstavar eller något vad vi ville linda om. Madelene hade tagit med sig en sopkvast, sadelhängare och en galge. Jag hade med mig en kort rund stav och en tjockare papprulle. Kicki deltog inte utan hon ville börja tillverka en ny väska av en annan modell.

Agneta

Agneta hade tagit fram en beskrivning till oss hur man lindar en ledstång, vi tittade på när hon visade oss arbetsgången och förklarade samtidigt vad hon gjorde och påminde oss vikten av att börja i rätt ordning. Efter det var det dags att själv göra ett försök. Vi fick räkna ut bredden till läderremsan, det behövdes rundlar till ändarna som skulle tunnas ut i kanterna och remsans ena sida skulle skärflas c:a 5 mm bred. Det var en hel del förberedelser innan man kunde påbörja själva lindningen, men roligt var det. Svårast tyckte jag var början så att lindningen började rätt och fortsatte löpa snyggt längs stången. Limmet behövde också blandas i rätt konsistens inte för tjock inte för tunt och stryka den lagom tjock på ytan som skulle lindas. Agneta visade oss repbitar av olika tjocklekar som hon hade klätt om med läder. Av det fick vi många idéer och kom fram hur fantastiskt, användbart och hållbart lädret är att använda i olika projekt. Under tiden hade Kicki hunnit långt med sin väska. Emellanåt fick vi god mat och drack kaffe för att hålla oss alerta.

Rundstav

Jag och Madelene övernattade hos Agneta. Kicki bodde så pass nära att hon åkte hem. Vi hjälptes åt att laga middagen och kvällen blev väldigt trivsamt.

Lördagen den 28/11 var vi ivriga att fortsätta med våra alster. Jag skulle ägna dagen åt att göra klar min påbörjade väska och Madelene tänkte börja linda sadelhängaren som hon hade tagit med sig. Kicki fortsatte med sin väska. På min väska fattades fodret och en ficka med dragkedja jag skulle även fläta axelremmen till den. Det blev mer information och även med väskan är det jätte viktigt att man börjar och gör allt i rätt ordning. Tror att Agneta var rätt så slut mentalt när hon växlade mellan oss förklarade och visade när vi emellanåt såg ut som fågelholkar. Även den här dagen tog slut alldeles för fort. Madelenes saker blev jättefina och faktum är att det går linda vad som helst om man bara vågar. Vi var tre nöjda kursdeltagare som åkte hem efter två intensiva kursdagar med ny energi och idéer i bagaget!

Sadelhängare

 

Vid pennan / Sirpa Nyqvist