Jan31st

Väskkurs hos Agneta i Västerås

by 

Rapport från en väskkurs

Äntligen var det dags för en väskkurs hos Agneta Ekblad i Västerås. En 2 dagars kurs i mjuka väskor.

Väskkurs

Vi var 3 ivriga deltagare med på kursen. Jag Sirpa Nyqvist från Stenkullen, Madelene Fredriksson från Linköping och Kicki Nordin från Sala. Vi slöt upp hos Agneta i hennes verkstad vid Mälaren och det var hon som lotsade oss in i väskornas invecklade men så fascinerande värld.

Dagen började med teori om materialval, vi diskuterade vilken material passar bäst att förstärka och stabilisera väskan med och självklart även om arbetsgången.
Vi tittade på olika väskmodeller och utifrån det valde vi en väska som vi ville tillverka. Vi klippte ut alla mallar till olika väskdelar från pappret och sen skar vi ut delarna från skinnet. Efter det passade det bra med en kaffepaus. Vi beundrade utsikte ut över Mälaren när solen värmde och vinden tryckte in vågorna mot stranden.

Väskkurs

Vi fortsatte att klippa, montera, limma, skifta kanterna, markera och sy. Jag kan lova att Agnetas symaskin gick på högvarv den dagen. Agneta svarade tålmodigt och proffsigt på våra frågor och funderingar, samt visade och förklarade när vi tappade tråden.

Väskkurs

Efter god mat på eftermiddagen höll vi på till klockan 18.00 när det blev dags att packa ihop och tacka för en intressant och givande dag. Denna dag hann vi halvvägs med våra väskor och vi gick igenom vad och hur vi skulle jobba vidare med den hemma tills vi skulle träffas igen.

Andra kursdagen
Det var en kylig morgon när vi möttes upp hos Agneta, det blev genomgång hur långt vi hade kommit med väskan hemma och hur vi skulle fortsätta med våra väskor.

Idag skulle vi sy ihop väskan och bestämma hur axelremmen skulle se ut. Jag och Kicki valde att fläta axelremmen och Madelene valde göra en slätrem med stabilisering av sammetstyg.

Väskkurs

Kicki flätade för glatta livet och det blev en jättefin flätad rem. Att sy en dekorsömn var inte det lättaste men det gick hyfsat. Vi skulle också skära ut foderdelarna efter mallarna. Agneta visade oss hur man gör fickor med dragkedjor och monterar och sy ihop fodret utom botten.

Det blev mycket information även idag och med trevliga kaffepauser och god mat gick tiden alldeles för fort.

Väskkurs

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att det var intressant att lära sig lite om ett annat sadelmakeriområde, få nya idéer, förnyad motivation och energi att fortsätta sitt eget arbete inom sadelmakeri. Jag tror att dom andra håller med mig om detta och att kursen var bra och inspirerande.

Vid pennan / Sirpa Nyqvist